Två dikter med samma innehåll

Hej,

Då var snart sommarlovet slut och nästa vecka börjar vardagen igen. Men det som har berört mig mest under hela sommaren måste ändå vara filmen JAg saknar dig, fast jag gick ut från bion och kände att jag inte riktigt var tillfredsställd. Men några dagar senare och efter att jag har lyssnat på Turn the tide av Ailucrash, känner jag mer för filmen och helt plötsligt infinner sig en klarhet av ljus. I det mörka finns det ljusa och i det ljusa finns mörkret. Precis som tvillingsystrarna i filmen, men också att kunna se, som ensam syster, ljuset. Därför har jag valt att ställa två korta, bara tre respektive fem rader, dikter, där den ena finns både med i filmen och i boken och den andra är min egen. Ser ni något samband. Skriv en kommentar och tyck till.



Två dikter med samma innehåll

Dikt 1

De djupaste känslorna

Döljer sig längst in

Bland de osagda orden

”Från boken (och filmen) Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl”

 

 

Dikt 2

Den djupaste rädslan

Är inte den sagda

Utan den som vågar visas

Utåt,

Mot Världen

 

Av: Hampus Eriksson


Kontroll

Kontroll

 

Det går upp för en att tiden går

 

Fort

 

Samtidigt som man förnekar

 

Att tankarna om ångest och döden

 

Inte har funnits där,

 

Men jag vet att den har det,

 

Så varför detta?

 

Jo för man är rädd för sanningen,

 

Och för att människorna i sin närhet ska få fel uppfattning.

 

Ny har jag precis stegat in i fas två

 

Den om att släppa kontrollen

 

Låt det som sker ske

 

För jag tror på att det som vi är med om har en orsak,

 

Kanske inte nu, men senare

 

För alla vill vi leva lyckligt

 

Och det vill jag också.

 

 

Hampus Eriksson den 23 augusti 2011


Jurassic Park

Författare: Michael Crichton

 

Titel Jurassic Park

 

Recension: Filmen har man ju sätt. Men är verkligen filmen baserad på en bok? Det var min första reaktion när jag hörde att en av mina älsklingsfilmer är baserad på en fantastisk och populär bok från 1990. Direkt tänkte jag att inte läsa den., då jag hade en uppfattning att boken skulle vara rörig och inneha en massa termer som man inte skulle förstå. Nu i efterhand kan jag säga att jag hade rätt på just den punkten om att det finns en massa termer, men boken är långt ifrån rörig. Crichton har strukturerat upp den väldigt noggrant. Med kapitelindelning. Termerna förklaras så att det blir begripligt. Samtidigt tycker jag nu att man ska läsa boken innan man ser filmen. Eftersom de båda skiljer sig, i vissa delar, väldigt mycket åt. Filmen bygger upp med action och en mastodontrulle, medan boken försöker att visa oss människor hur lätt det är att manipulera saker som man borde låtit bli. Låtit det vara oupptäckt, som man brukar säga. Jag tycker att boken fortfarande är väldigt aktuell. Problematiken med DNA-genetiken och manipulation av foster, för att kunna få veta om de barn vi ska föda inte lider av någon sjukdom. Är det mot naturen? Eller är det bra? I Jurassic Park tas just den frågan upp, att återuppliva flera miljoner år gamla djur för att vi tycker det verkar spännande, utan att se riskerna. I boken får vi följa Malcolm och några andra karaktärer som ska få tillgång till dinosaurieparken först, för att kolla så att parken är säker för allmänheten. Malcolm är från första början emot projektet eftersom det strider mot naturens lagar. Naturen har sina egna lagar och det får de snart veta. Forskarna har gjort djuren sterila för att de inte ska kunna fortplanta sig, samtidigt har de ändrat lite i arvsmassan så att de behöver ett ämne för att kunna överleva, om inte dör de. Naturen har sin lilla egna gång. Helt plötsligt räknar en speciell designad dator in att det finns över fyrahundra djur, alltså fler än tvåhundra djur än vad det var från början. Vad gick fel? Men framför allt kommer de att kunna ta sig därifrån innan de blir dödade, av något som har varit dött i sextio miljoner år?

Som jag skrev innan gillar jag Crichtons språk. Handlingen förs framåt i en rätt så snabb fart. Boken är ändå på 450 sidor. Sammantaget tycker jag att man ska välja boken förre filmen, då boken ger en klarare bild av vad som egentligen har gått fel.

Betyg: 4 av 5


Hannibal

Författare: Thomas Harris

 

Titel Hannibal

 

Recension:Den tredje boken i serien om Hannibal Lecter. Filmatiseringen ska man bara slänga i papperskorgen och läsa boken istället eftersom boken i det här fallet är avsevärt mycket bättre än filmen. Jag gillade Anthony Hopkins men inte Julianne Moore som Clarice. Men nog om det. Vi följer Lecter ifrån ett land han älskar. Dess dofter och smaker. Clarice däremot kämpar mot sitt förflutna och hon har inte haft kontakt med Lecter på sju år. Mason Verger, en av Lecters patienter letar över hela världen efter honom. Han längtar efter sin revansch. Det som inte Mason kan få fram är inte värt att veta, eftersom han har kontakter upp i de olika departementen, men framför allt är han rik, väldigt rik. Medan Mason planerar Lecters död är Clarice med om ett misslyckat uppdrag och hennes närmaste kollega och fadersfigur Brigham dör. Det tar henne hårt. Samtidigt blir hon ställd inför rätta och smutskastad av hela FBI. Clarice menar på att hon gjorde allt enligt regelboken och att hon var trängd. Det blir upptakten till en härva av korruption, jakten på Lecter och något hos dem alla – att göra upp med sitt förflutna.

Det som jag har gillat med dem andra böckerna är språket och de väldigt mänskliga personporträtten. Samma gäller i den här boken, om inte ännu bättre. Visst kunde Harris strukit en massa saker, men då hade det inte varit Harris sätt att skriva. Jag gillar den här kampen mellan Mason och Lecter. Visst är Lecter sinnessjuk, men han är verkligen inte dum i huvudet och det vet Mason mycket väl. Det jag verkligen älskar är just relationen mellan Clarice och Lecter. Hur deras förflutna kan länkas samman till en person. Slutet är en fröjd, väldigt spännande och jag längtar tills när fortsättningen kommer.... om den någonsin kommer.

 

Betyg: 4 av 5


Häxmästaren

Författare: Peter Bergting

 

Titel: Häxmästaren

 

Recension: Det första som jag hörde om Häxmästaren var att den gillades av Harry Potter-fan. Att den hade det där drivet i handlingen som HP böckerna hade. Och jag får rakt och rätt hålla med dem, eftersom Häxmästaren är en väldigt bra bok. Eller... Mycket bra. Jag slukade den nästan på en dag och själva språket var inte tillkrånglat med en massa utfyllnad. Det var ren och skär lycka.

Bokens första sidor tar vid år 875 enligt den gängse tideräkningen efter Goorl-Om. Artil Krills tvillingsyster Malda blir tillfångatagen. Varför händer det just nu? Vad ligger bakom kidnappningen? Tio år går. Artiel Krill får helt plötsligt besök av Malda när hon helt utan vidare promenerar ut genom hans skåpdörr. Han blir helt exalterad och följer med henne. Till Morwhayle, en stad bortom havet. Men vad har Malda för planer för honom? Är det onda eller goda? Hela boken är fylld av frågeställningar och vissa får man svar på snabbt och vissa får man vänta till slutet av boken och till slutet av bokserien. Precis som HP böckerna. Peter Bergting har själv illustrerat och gjort omslaget. Han är känd som just illustratör. Det är just hans driv i handlingen som jag gillar och hans fantastiska karaktärer som är väldigt mänskliga och själfyllda av både kärlek och hat, som många ungdomar ställs inför i dagens samhälle. (Han har även inslag av den globala uppvärmningen och den problematiken.) Det är precis som med HP, vilken sida står karaktärerna på – den goda – eller den onda. Eller båda?

Man blir så imponerad av de fina bilderna som är placerade på rätt ställen, de följer handlingen.

Det enda jag kan klaga på att den tog slut för snabbt och det enda jag vill för tillfället är att få nästa bok i handen.

LÄS DEN!

 

Betyg: 5 av 5

 


Harry Potter och Dödsrelikerna

Författare: JK Rowling

 

Titel Harry Potter och Dödsrelikerna

 

Recension: Bokserien började som ett väldigt osäkert bokprojekt och slutade med att bokserien om Harry Potter blev ett fenomen för tvåtusen talet. Filmerna likaså. Det är också den serie som inspirerat mig att börja skriva. Böckerna om Harry Potter är inte bara ett fenomen, det är också en epok och en fantastisk berättelse om en pojke som trotsade döden. Dödsrelikerna är den sista boken och även den mörkaste. Harry, Hermoine och Ron planerar att söka efter horrokruxer, delar av Voldemorts själ som han själv har skapat. En horrokrux skapas genom att man måste döda en människa, eftersom mord sliter isär själen måste den ha ett skal för att kunna överleva. Voldemorts horrokruxer kan vara vad som helst. Harry och hans vänner måste fly från Rons brors bröllop. Ministeriet har fallet och magiministern är död. Voldemorts mörka kumpaner tar över och Harry försvinner med sina vänner. De håller sig gömda samtidigt som de letar. Kärlek blandas med hemska upptäckter. De hemskheter som de utsätts för splittrar dem en aning. Det är nu som alla måste välja sida – den goda eller den onda.

 

Jag bara älskar bara de här böckerna. Filmerna som har blivit världsberömda och har spelat in mest av alla filmserier i världshistorian är av världsklass. Jag som snart utexaminerad bibliotekarie kommer rekommendera de här böckerna så länge jag lever till dem som inte riktigt kan få ro eller inte hittar det dem söker efter.

 

Läs den!

 

Betyg: 5 av 5


A game of throne

Författare: George RR Martin

 

Titel: A game of throne

 

Recension: Jag kommer över boken samtidigt som tv-serien gick och blev världskänd över en natt. Över åttio miljoner amerikanare såg första avsnittet. Därför valde jag att se första avsnittet och fick verkligen smak för den. WOW är bara förnamnet. Det här är en serie i världsklass. Och när jag hade bestämt mig för att läsa boken visste jag inte riktigt vad jag hade framför mig. Nu vet jag. Jag blev lite chockad över att serien med dess tio avsnitt kunde få med det väsentliga på ett sådant bra sätt. När jag läste boken såg jag skådespelarna framför mig och hur huvuden höggs av och hur min favoritkaraktär, impen och dvärgen Tyrion Lannister var en lika rolig karaktär i boken som i filmen. Sedan kan jag inte sluta älska Arya, Ned Starks yngsta dotter.

Boken handlar om de sju kungarikena och de som lever i dem. Krig är på intåg. Ned Satark blir beordrad att följa med kungen och bli hans rådherre. Ned Starks yngsta son blir förmalad från midjan och nedåt efter ett mystiskt fall från hög höjd. Men han måste bege sig och han lämnar sin son medan hans äldsta dotter Sansa och hans yngsta Arya följer med. Det finns planer för Sansa. Hon ska gifta sig med kungens äldsta son. Medan de i söder håller på med sitt - rustar andra för krig. Targaryen som bara består av en son och en dotter vill ta över tronen och de ska få hjälp av Dothraki, en släkt som alla fruktar.

 

Verkar allt rörigt? JA till en början innan man verkligen lär känna alla karaktärer är man väldigt snurrig och verkar inte ha fattat ett dyft. Men jag kan verkligen rekommendera serien om is och eld. Och om ni vill ha ett komplement till boken, ni är kanske osäkra – se serien först och läs sedan boken. För det finns karaktärer som ni kommer gilla för resten av era liv. Mina två är: Tyrion och Arya.

 

Betyg: 4 av 5


Tankeläsaren

Författare: Kristin Cashore

 

Titel: Tankeläsaren

 

Recension: Tankeläsaren kom jag in på genom att ha läst om den på Adlibris och verkligen fascinerats av den fantastiska omslaget. Jag blev helt till mig. Jag sa direkt att den här måste jag läsa och när jag var nere på biblioteket såg jag att den blev inplastad och lånade den direkt. Och jag säger bara WOW. Äntligen har jag hittat något som kan komma upp i någon såkallad nivå med Harry Potter, och då måste man ta i bevakning att de skiljer sig avsevärt i stil och berättarform. Det jag menar är att jag hade likadan läsupplevelse som jag hade med Harry Potter. Det var helt underbart. Fantastiska karaktärer som verkligen gick in i hjärtat och miljöerna som bara smälte in i mitt hjärta, likt en kakbit i munnen.

Boken handlar om sextonåriga Katsa. Hon är en särling. En person med en speciell gåva. Hennes är att döda. Alla särlingar måste överlämnas till kungen. En barbarisk kung som inte skyr några medel för att sitta kvar på tronen. En dag träffar Katsa pojken Po. Han är också en särling och har gåvan att läsa andras tankar. En livslevande Tankeläsare, tänker Katsa först. Kärlek uppstår mellan dem och de börjar smida planer att störta kungen, men det är inte så lätt då kungen har gåvan att styra andra människor.

Efter att ha läst klart boken ville jag bara ha mer och lånade därför andra boken, men då på engelska. Det ska bli med ett nöje att läsa den. Den här boken måste läsas av alla dem som älskar fantasy. För det här är bra. Till och med mästerligt.

 

Betyg: 5 av 5

 



Morgonen hon försvann

Författare: Linwood Barclay

 

Titel: Morgonen hon försvann

 

Recension: Det är något speciellt med Barclay och hans författarskap. Han får mig lika intresserad varje gång innan jag ens själv vet att jag är det. Jag är på i början och vill verkligen veta vad som händer i nästa kapitel och nästa... Så fortsätter det. När jag blev tipsad om hans första utgivna bok på svenska blev jag lite nyfiken eftersom han var helt ny i mina ögon. Jag gillar verkligen att få nya författare i min sfär. Och i slutändan prisar jag den som tipsade mig. För jag är en beundrare av hans böcker.

Boken är skriven, som alla hans böcker som är utgivna i Sverige, i jag-form och redan där blir man lite förvånad. De flesta spänningsromanerna jag har läst är skrivna i tredje person. Men i hans böcker blir det en tillgång då man får en helt annan kontakt till jag-personen. Jag-personen heter Tim Blake och är en frånskild en-barns pappa. Dottern försvinner spårlöst efter att inte ha kommit till sitt jobb. Tim blir misstänksam och kartlägger hela hennes dag från att hon gick upp till att hon skulle vara på jobbet. Hennes bil hittas och det finns blod lite överallt och plötsligt är det en jakt mot klockan. Var kan hans dotter vara? Varför skulle hon försvinna frivilligt? Har hon en hemlighet så mörk att hon inte själv tror på det?

 

Systematiskt läggs ledtrådarna på plats och Barclay gör det bra, men ändå inget nytt jämfört med hans tidigare böcker. Jag gillade verkligen ”Utan ett ord” och ”Alltför nära”, men den här ligger en aning efter de böckerna i tempo och handling. Jag tycker att han har gjort det lite lätt för sig. Karaktärerna är väl de som man kan sympatisera till och känna något för. Fast, det räcker inte riktigt ända fram.

 

Betyg: 3 av 5


RSS 2.0